MonAmi Oil Pastel'i bilirsiniz. İlkokul dönemimizin vazgeçilmezlerinden. Zenginlik seviyesine göre dış cephesi değişen, genelde çantalı pastel boya olarak hatırlanan MonAmi…Kapital düzenin saf hali.
Orta halli ailelerin çocukları genelde 16 colors kullanırken, daha zenginleri 36 ve 48 colors kullanırdı. MonAmi'yi çantalı göremeyenler de vardı kutu içerisinde. Onlar 8 colorsluk dikdörtgen kutu içinde olanı ile idare ederlerdi. Kutunun üzerinde bile daha çok renk var halbuki, hem su dökülse kabı yırtılacak cinsinden.
Colors olarak yazmamın nedeni de çocukken o şekilde telaffuz etmemiz yatıyor.
+ Senin ki kaç colorluk(kolor)
- 24, senin kaç colors…gibi :)
MonAmi'nin açılımını yıllarca düşünmedik. Okunuşuyla kaldı “monâmi” hiç araştırmadan. Monday // a.m desek, “i’‘dışarda kaldı, o ne o zaman. Sonradan farkettim i'nin üzerinde ® var. i üzeri r yani. Kuantum'a varıyor iş sanırım. Dolayısı ile evrenin gizli şifrelerini çözmeden, ne anlama geldiğini öğrenmekten vazgeçtim.
Bir fotoğraf karesi veya bir resim düşünün. Yıllarca baktığımız o karenin farklı olduğunu farkettiniz mi hiç? Aynı fotoğraf karesine baktım yıllar sonra…Farklı.
MonAmi, Mona Lisa'dan çok daha değerlidir benim için. Neden mi?
Geçenlerde şans eseri internette rastladığım 24 colors MonAmi'ye daha dikkatli baktım. Uzun seneler baktığım kare, kraliçe taçlı küçük kız sandığım figür değildi. Her baktığımda Süper Mario'nun kurtarmaya çalıştığı prensese benzettiğim, meğer prensmiş. MonAmi prensiymiş yahu.
Bu yazıyı kesin bunu bilmeyen, farketmeyen ve okuyunca sahi erkekmiş diyerek, hafif tebessüm edecek dönem kardeşlerime yazıyorum.
Dikkatli bakmıyoruz; ilk bakışta önemsemiyoruz ve farketmiyoruz. Ön yargılar bedenimizi ele geçirmiş. Ya gördüğümüze kafamızda soyut anlamlar katarak daha farklı ve iyi bir somut elde etmeye çalışıyoruz. Ya da peşin yargılarımızla, daha iyi bir somutu göremeyecek kadar kör olabiliyoruz.
Bu hikayede olduğu gibi ben, koskoca prense yıllarca prenses diye anlam yüklemişim. Neyse ki, prens beni fark etmeden iyi yırtmışım :)
’'Peki ya biz? Hangi prensesleri göremedik başka karelerde.”
“Peki ya siz? Hangi prensleri göremediniz başka karelerde.”
Saygılarımla.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder